středa, srpna 10, 2005

Sexuální obtěžování

Dnešní článek v Lidových novinách o sexuálním obtěžování není příliš zdařilý, ale přináší tyto pozoruhodné údaje:

Sexuálně podbarvené chování v zaměstnání je v Česku dost časté, lidé je ale za obtěžování často nepovažují. Vyplývá to z výzkumu Sociologického ústavu Akademie věd ČR, který si nechalo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí. Se sexuálním obtěžováním se setkalo 28 procent žen a 22 procent mužů. Třináct procent žen s ním mělo osobní zkušenost, 15 procent o něm slyšelo. Z mužů zažila obtěžování čtyři procenta, 18 procent o něm vědělo z doslechu.
Nejčastěji lidi v zaměstnání obtěžovaly sexuálně podbarvené vtipy či narážky na soukromý život. S nimi měly za svou dosavadní kariéru zkušenost téměř dvě třetiny osob. Poznámky se sexuálním podtextem zaslechla téměř polovina lidí. Dvěma pětinám dotázaných nebyl příjemný pohled na erotické časopisy. Téměř pětina lidí našla ve své elektronické poště lechtivé obrázky.
No, kdyby moje šéfka vypadal např. takhle, klidně bych se nechal otěžovat:
Zajímavé jsou taky příspěvky v diskusi ke článku:
zeptej se třeba studetnek VŠ - obzvláště technických oborů... a dozvíš se věci, že ti z toho bude půl dne brnět v piňďovi...
Hm, tak já jsem hezká, nezamindrákovaná, s fungujícím vztahem a stálým hejnem ctitelů. Přesto mně "harašení" VELMI obtěžuje a sere. Nejvíc haraší totiž ti muži, kteří nemají moc šancí a pak vykládají, jaké jsou jejich oběti ublížené slepice. Se sexuálním obtěžováním je nutné něco dělat a proti němu se bránit, já jej zažila už skoro v každé práci a výsledkem je, že jsem se postupem času začala chovat v práci chladně a upjatě, protože v opačném případě jsem okamžitě dostávala otravné nabídky a musela snášet debilní narážky od obtížných mužů. Zajímavé je, že když byl v práci opravdu zajímavý muž, obvykle se choval taktně a mile a nebyly s ním problémy.
Je vidět, že amerikanizace českého národa postoupila k vrcholu. My doufám nejsme tak pitomíabychom nemohli například kolegyni pochválit když jí to sluší. České ženy si na to potrpí a američanky ať si něco políbí. Doufám, že se nedostane harašení do zákona to by holky protáhly ksichty.
Sexistické neboli více či méně vtipné:
mne obtezovala sefova ve firme, chtela po me sexualne analni nechutnosti a prasarny jako je napsat zpravu, nekam zavolat apod!!! sem na to hodil Boba Geldofa a od ty doby mam pokoj. Vrele doporucuju. Nejsem sexualni otrok, ne?
Já myslím,že každá rozumná ženská ráda nastaví. Co, ale s těma , co nikdo nechce? Ty jsou pak pro zákon-ať to nemá žádná, no závidí.
Jasně, úkolem ženy přeci není chlapovi podržet! Žena má mnohem vyšší životní cíle: musí se stát statečnou konzumentkou reklamy na životní styl, dosáhnout závratné kariéry a přispět k prodeji řady zbytných a zbytečných produktů!
tak tenhle clanek se stal vdecnym tematem mezi pipinami v nasem ustavu.. Sam s tim mam taky zkusenosti, a celkem musim rict, ze kdyz vas uhani naka pekna kolegyne, nebo s Vama flirtuje naka zastupkyne partneru, tak to ma stavu. Pokud je to namyslena sefka, nebo nadrazena, blba jako prkno na zachode a jeste oskliva, tak je to opruz. V takovym pripade je lepsi o sobe nechat roztroubit, ze jste teplej a najit ji nakyho "kamose" kteryho ji podsoupnete. Jsou to vestinou neukojene samice, kterym staci 15 minut soukromi denne a daj pokoj.. Ale i tak, berte to tak, ze jsme jenom zvirata a z toho vychazejte...
Že by pravda nakonec:
Tramvajova tlacenice: Dejte tu ruku z myho zadku!!!!Vy vlevo- ne Vy vpravo. A to presne vypovida i o haraseni. Kdyz na me bude harasit nekdo, kdo se mi libi, pak je to prijemny a vlastne to haraseni pro me neni, ale jakmile to bude slizoun, tak je to spatenka. :o)))
Článek najdete na:

Žádné komentáře: